Reinigen: dé bottleneck in de clean-keten

ASML, als grootste aanjager van de Nederlandse hightech industrie, heeft onlangs bekend gemaakt dit jaar uit te gaan van een groei van 25%. Bovendien verwacht men dat deze groei voorlopig nog zal aanhouden.

Strengere eisen

Maar ook buiten ASML om lijkt de hightech industrie de komende jaren flink in omvang toe te nemen en worden de gestelde nauwkeurigheids- en reinheidseisen steeds strenger. Optica, fotonica, lucht- en ruimtevaart, elektronica en onderzoek sectoren ontwikkelen zich steeds verder en hebben groeiende behoefte aan onderdelen en componenten die steeds nauwkeuriger, én schoon, kunnen worden aangeleverd. Binnen de toeleveringsketen zien we dan ook dat er flink wordt geïnvesteerd. Enerzijds worden processen en machines steeds meer afgestemd op de specifieke vragen vanuit hightech opdrachtgevers, anderzijds groeit ook de capaciteit, door middel van robotisering en onbemand produceren, om tegemoet te komen aan de vraag.

Reinigingseisen

Langzaamaan tekent zich echter steeds nadrukkelijker een nieuwe bottleneck in de keten aan: er is te weinig gevalideerde reinigingscapaciteit om alle werkstukken binnen specificatie te krijgen zodat deze door de ingangscontrole van opdrachtgevers (zoals bijvoorbeeld ASML) komen. Steeds vaker horen we dat reinigers, vóórdat ze producten aannemen, steeds strengere eisen stellen aan de voorreiniging. Dit laatste alleen al vanwege het feit dat zij de vraag niet aan kunnen. Daardoor komen juist de verspaners, die zelf nog geen reinigingsstrategie ontwikkeld hadden en leunden op externe reinigers, in de problemen.

Het reinigen

Reinigen kan op verschillende manieren en is afhankelijk van zaken zoals de complexiteit van het werkstuk, het gebruikte materiaal, de tijdsduur en de toegepaste bewerkingsvloeistof. Bij deze vloeistoffen zien we dat steeds vaker synthetische varianten ingezet worden, waarbij de minerale olie vervangen is door synthetisch vervaardigde olie-bestanddelen. Voor wat betreft dat laatste is er nu een nieuwe ontwikkeling op de markt: Aquaslide, een olievrij koelsmeermiddel op waterbasis. Wat deze bewerkingsvloeistof o.a. bijzonder maakt is dat het, als enige verspaningsvloeistof op de markt, helemaal geen koolwaterstoffen bevat. Dit maakt een significant verschil, want het zijn juist deze koolwaterstofresiduen die van de werkstukken gereinigd moeten worden. En wat niet op een werkstuk zit, hoeft ook niet verwijderd (gecleand) te worden.

Het resultaat

Het binnen specificatie kunnen aanleveren aan de externe cleaner of opdrachtgever is nu een stap dichterbij gekomen met bovendien:

  • Kostenbesparing op manuren;
  • Snellere doorlooptijd;
  • Minder reininigingskosten.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.