Stationaire gasmotoren: verschillende soorten gas uitgelegd

Er is een toenemend aantal hoog-rendement motoren op de markt. Gasmotoren in het bijzonder worden gebruikt in een groot aantal toepassingen zoals warmtekrachtkoppeling (WKK), in kassen of ‘PowerGen’ toepassingen om te voldoen aan schommelingen in de lokale vraag naar elektriciteit. Gasmotorsystemen maken gebruik van een breed scala aan gasvormige brandstoffen als brandstofgas.

Verschillende uitdagingen, verschillende soorten gas

Gasmotoren kunnen elektriciteit produceren parallel met het lokale elektriciteitsnet, in eilandmodus of voor energieopwekking in afgelegen gebieden. De fysische en chemische eigenschappen van de verschillende soorten gas variëren enorm. Gasmotoren zijn ontworpen om te functioneren binnen een zeer strikt bereik van karakteristieken en zijn vaak zeer gevoelig voor veranderingen in deze karakteristieken. Het motorsysteem is optimaal afgestemd op de gedefinieerde brandstofgassamenstelling waarvoor het is ontworpen. Als het brandstofgas niet aan de vereisten voldoet, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de werking van de motor.

Kenmerken van gassoorten

Er zijn vier veelgebruikte gassoorten in gasmotorsystemen:

 

1 Aardgas

  • Bestaat voornamelijk uit 80-98% methaan.

2 Biogas

  • Gas dat wordt gegenereerd door bacteriële afbraak van organisch materiaal in vast afval zoals slib, landbouw-, voedsel- en vegetatieafval.
  • Motoroliën voor biogasinstallaties moeten zuurvorming tegengaan.
  • Bevat onzuiverheden en corrosieve elementen zoals waterstofsulfide.

3 Stortgas

  • Gas dat wordt gewonnen uit de anaerobe afbraak van organische verbindingen in huishoudelijk en industrieel afval.
  • Stortgas kan abrasieve deeltjes bevatten zoals siloxanen.
  • Motoroliën die ontworpen zijn voor vuilstortplaatsen moeten sterke zuren en afzettingen in veel hogere mate onder controle houden dan vereist is voor ‘schoon gas’.

4 Zuur gas

  • Samengesteld uit ruwweg de helft methaan en de helft kooldioxide.
  • Bevat een aantal onzuiverheden en zuren die geneutraliseerd moeten worden om motorschade te voorkomen.

KSM, altijd een oplossing

Gasmotoren die draaien op biogas, stortgas, aardgas of zuur gas worden blootgesteld aan extreme bedrijfsomstandigheden, vooral rond de verbrandingskamer. Elk type brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Gasmotoren vereisen dan ook hoogwaardige smeermiddelen.

De partners van KSM partners hebben specifieke smeermiddelen voor gasmotoren in het portfolio. Deze neutraliseren de zuren die worden gevormd door de zure componenten van het gas, zoals bijvoorbeeld waterstofsulfide. Hierdoor worden zowel olieverversingsintervallen als ook levensduur van de motor verlengd.

 

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.