Welk type verspaner bent u?

Onlangs heeft ABN AMRO in opdracht van NEVAT en FPT-VIMAG een sectoronderzoek gedaan naar de verspanende industrie in Nederland. De uitkomst* daarvan geeft volgens Xavier Keulen -Thomassen (Algemeen Directeur KSM) stof tot nadenken. Onderstaand zijn bevindingen.

Sectoronderzoek verspanende industrie

In het onderzoek is een onderverdeling gemaakt van de typen verspanende bedrijven. Daarnaast is geïnventariseerd welke belangrijke maatschappelijke trends, die momenteel spelen, van invloed kunnen zijn op de toekomst van de verspaners. Deze indeling is niet zaligmakend, in die zin dat bedrijven vaak niet precies binnen een categorie passen, maar voor de aanduiding van een typologie is doorgaans wel een categorie dominant bij een bedrijf.

Typen verspaners

  • Generieke verspaner
    Dit zijn veelal kleinere, regionale bedrijven die bovenal flexibel en vakkundig zijn en zich toeleggen op kleinere series. Ze reageren snel op een vraag van een klant, willen ontzorgen, en doen desgewenst re-engineering, wat nabewerking en wat assemblage. Het achterliggende doel: machine-uren verkopen. Ze investeren dan ook vooral in automatisering en willen graag die kosten kunnen factureren.

  • Industriële verspaner
    Vaak grotere ondernemingen die zich richten op grotere series en fors investeren in cleanrooms, hoog volume, inline geautomatiseerde machines van een hoge nauwkeurigheid en digitalisering. Ze willen vooral een lage stuksprijs bieden. Meer service – zoals industrialisatie en het meeleveren van productiedocumentatie – is mogelijk, maar wel tegen een meerprijs.

  • Ontzorger
    Met het aanbieden van een one-stop-shop willen zij verdienen aan diensten rondom verspanen. Verkoop van machine-uren is niet meer hun primaire inkomstenbron.

  • System supplier
    In deze categorie vallen een klein aantal ketenregisseurs, die bovenal de klant willen ontzorgen met een veelheid aan diensten en productietechnologieën, waar verspanen er slechts één van is.

Het idee achter deze indeling is dat iedere categorie zijn eigen dynamiek kent, oftewel:

  • Eigen aanbod en focusaspecten bij het naar de markt gaan;
  • Een eigen klantgroep;
  • En een eigen prijsstelling.


Tot welke categorie een verspaner ook behoort, iedere groep is goed en in iedere groep kan goed geld verdiend worden. Mits je je bewust bent tot welke categorie je behoort en ernaar acteert. Een ‘Ontzorger’ die zich gaat gedragen als een ‘Generieke verspaner’ is minder verstandig, en omgekeerd zal een ‘Industriële verspaner’ die zich wil profileren als ‘System supplier’ een flink aantal stappen moeten nemen om dat waar te kunnen maken.

Conclusie

Het kan een bewuste keuze zijn om als verspaner te willen veranderen en te ontwikkelen van ‘Generieke verspaner’ naar ‘Industriële verspaner’, of wellicht diensten te gaan ontwikkelen om de rol van ‘Ontzorger’ te kunnen gaan vervullen. Dit is goed mogelijk, mits hier een duidelijke strategie aan ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld op het gebied van investeren, communicatie in de markt, doelgroep-selectie en het wegnemen van nieuwe knelpunten. Nieuwe klantgroepen hebben ook andere wensen en eisen. Duurzaamheid, Cleanliness, betrouwbaarheid (via SLA’s) zijn voorbeelden van zo’n aspecten.

Kunt u ondersteuning gebruiken om in te schatten wat dit inhoudt op het gebied van smering en -onderhoud binnen uw proces, neem dan gerust contact met ons op. Wij praten u bij over de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden.

Xavier Keulen-Thomassen (Algemeen Directeur KSM)


* Bron: ABN AMRO i.s.m. NEVAT en FPT-VIMAG

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.