Castrol smeervetten HPL

KSM is in Nederland de enige Authorised Distributor van Castrol industriële smeermiddelen en (boorzuur- en formaldehydevrije) metaalbewerkingsvloeistoffen. Castrol, met ruim honderd jaar ervaring in de (metaal)industrie, levert hoogwaardige producten voor Automotive, Machinery Manufacture (Wind Energy), Metals en Aerospace.

Onderstaand een overzicht van het assortiment Castrol HPL smeervetten:

Castrol Molub-Alloy 860 ES

Castrol Molub-Alloy 860 ES vetten zijn hoogwaardige multiservice lithiumcomplex vetten op basis van minerale olie met vaste smeermiddelen en een combinatie van roestwerende middelen om bescherming te bieden tegen corrosief industrieel water. Ze zijn ontwikkeld om de levensduur te verlengen van lagers in zware toepassingen en bij hogere temperaturen. 

Molub-Alloy 860 ES vetten leveren de gepaste oliefilm bij toepassingen met relatief lage snelheden, zware belastingen en/ of langdurige periodes van hogere temperatuur. Molub-Alloy 860 ES vetten overtreffen conventionele complexe vetten op het gebied van belastingscapaciteit en anti-slijtage; dit is het resultaat van additieven die synergistisch samenwerken met uniform verdeelde Molub-Alloy zelfsmerende deeltjes. Deze vaste deeltjes bieden het meeste profijt bij lage snelheden of bij zwaarbelaste -of op schokken belaste- lagers. Ze beschermen tevens machineonderdelen die nog niet ingelopen zijn.

Toepassing

Molub-Alloy 860 ES heeft verscheidene mogelijke toepassingen in de primaire productie van staal: in de nabijheid van gietvormen, koppelingen, walsschroeven, continugieterijen. De uitstekende resistentie tegen water maakt het vet uitermate geschikt in de bosbouw en papierindustrie waar er sprake is van wateruitwassing, corrosief proceswater en/ of hogere temperaturen.

Molub-Alloy 860 ES vetten worden succesvol gebruikt in zware industriële toepassingen zoals lagers, bussen, walsrollen en koppelingen. Meer in het bijzonder:

 • Molub-Alloy 860/ 220 ES is het best te gebruiken bij matige tot zware belasting en snelheden. Temperaturen tot 204°C.
 • Molub-Alloy 860/ 460 ES is best te gebruiken bij zware belastingen en lage snelheden. Temperaturen tot 204°C.

Voordelen

 • De vaste Molub-Alloy deeltjes reduceren de wrijving aanzienlijk: een gemakkelijker opstart, minder warmteontwikkeling en lager energieverbruik leiden tot een langere levensduur van het lager.
 • Uitzonderlijke waterresistentie: de smeerfilm hecht aan het metaaloppervlak in waterige omgeving; ook al betreft dit corrosief en/ of heet proceswater.
 • De uitstekende EP- en antislijtage karakteristiek beschermt onderdelen tegen extreme schokken en belastingen en minimaliseert dus de slijtage tot een minimum.
 • Dit vet houdt zijn consistentie uitermate lang dankzij een zeer goede mechanische stabiliteit en adhesie. Dit verzekert een langetermijn bescherming en verminderd verbruik doordat de smeerfilm tussen de gesmeerde oppervlakken blijft zitten.
 • De thermische /oxidatieve stabiliteit en het hoge druppelpunt verzekeren betrouwbare prestaties in toepassingen bij hogere temperaturen.
 • Het smeervet is geformuleerd zodat het voldoet aan lokale milieuwetgevingen: het bevat geen antimoon, barium, lood of zink.

Castrol Optileb

Castrol Optileb GR 823 vet (voorheen Molub-Alloy Foodproof 823 FM) is ontwikkeld voor algemene smering in de levensmiddelen- en drankenindustrie. Overal waar incidenteel contact met levensmiddelen of dranken mogelijk is verkleint Optileb GR 823 het risico op contaminatie.

Optileb GR 823 vet is vervaardigd van zeer zuivere, eetbare blanke olie en bevat een door de Amerikaanse FDA (Foodand Drug Administration) goedgekeurde verdikker. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw heeft Optileb GR 823 goedgekeurd en een USDA H1 status gegeven.


Optileb GR 823 vetten hebben gunstige eigenschappen voor wat betreft het schoonhouden van de werkruimten in de levensmiddelen en aanverwante industriën.

Toepassing

 • Optileb GR 823 kan worden gebruikt in alle soorten machines die een vet vereisen, dat ook bij hogere temperaturen tot circa 135 °C bruikbaar is.
 • Het vet is zeer geschikt als smeermiddel voor de lagers van allerlei soorten transportsystemen zoals roller- en kettingbanen.
 • Het dunnere vet Optileb GR 823-0 kan o.m. worden gebruikt in tandwielkasten met risico op lekkage. Het vet vloeit direct terug en zorgt voor constante smering van de tandwielkast.

Voordelen

Optileb GR 823 wordt omschreven als fysiologisch onschadelijk en mag gebruikt worden op plaatsen waar incidenteel contact met levensmiddelen mogelijk is. Een eventuele lekkage leidt dus niet automatisch tot afkeur, of erger, “recall” van uw product. Het hoge smeltpunt en de niet druipende eigenschappen maken de kans op verontreiniging van verwerkte producten minimaal. Het vet is goed waterbestendig , dit geeft een aanzienlijk voordeel bij het schoonspuiten van machines.

Castrol Braycote

Castrol Braycote™ 2115 (voorheen Molub-Alloy 2115) is een reeks thermisch stabiele synthetische lagervetten. De producten zijn samengesteld op basis van een geavanceerde synthetische vloeistof en een temperatuurstabiele nonsoap verdikker.

Braycote 2115 bevat vaste smeermiddelen voor een goede bescherming tegen slijtage en is ontworpen om de levensduur en smeerintervallen van hoge-temperatuurlagers ten opzichte van conventionele vetten aanzienlijk te verlengen.

Toepassing

Braycote 2115 is hoofdzakelijk ontwikkeld voor gebruik in lagers van transportbanden voor ovens en wordt aanbevolen voor lagers die worden gebruikt in lakdroogovens, textielspanramen en vergelijkbare toepassingen waarbij minimale nasmering en druipvrij werken vereist zijn. Dit lagervet kan worden gebruikt in continue toepassingen bij 250 °C en kan worden blootgesteld aan wisselende temperaturen tot 280 ºC. Bij temperaturen boven 300 ºC dient afzuigventilatie te worden gebruikt. Braycote 2115 kan handmatig en met automatische distributieapparatuur worden aangebracht.

Voordelen

 • Thermisch en chemisch stabiel – hoge weerstand tegen oxidatie bij hoge temperaturen waardoor smeerintervallen kunnen worden verlengd zonder onnodig risico van te weinig smering, ontbreken van smering of een toename van het energieverbruik.
 • Nagenoeg inert onder 300 ºC, vertoont niet de gebruikelijke indikking en verharding van aardolievetten als die bij dergelijke hoge temperaturen worden gebruikt.
 • Zelfs bij hoge temperaturen (raadpleeg de toepassingssectie) is Braycote 2115 bestand tegen de meeste nietgefluoreerde oplosmiddelen en de meeste chemicaliën, waaronder sterke zuren, basen en oxidatiemiddelen.
 • Geringe vluchtigheid; verdampt erg langzaam bij hoge temperaturen en/of bij blootstelling aan een sterk vacuüm. 

Extra informatie

 • Braycote 2115 mag niet worden gemengd met andere vetten of oliën. Neem voor meer informatie contact op met uw lokale technische ondersteuningsteam.
 • Braycote 2115 is bij kamertemperatuur niet gevaarlijk en geeft geen substantiële irritatie van de huid of de ogen.
 • Boven +250°C kan het product ontbinden en verdient het sterke aanbeveling een geforceerde afzuiging te gebruiken vanwege mogelijke ontwikkeling van giftige en/of zure dampen.
 • Als gevolg van de uitstekende weerstand van Braycote 2115 tegen gewone schoonmaak- en oplosmiddelen, kunnen industriële reinigingsmiddelen (oplosmiddelen met fluor) een effectievere manier van reiniging zijn.

Totaalpakket aanvullende services

Naast industriële smeermiddelen biedt KSM aanvullend tevens een totaalpakket diensten aan. Meer informatie over deze oplossingen, klik dan op onderstaande diensten:

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.