Uitdagingen bij incompatibele smeervetten

Het mengen van verschillende soorten vetten, die technologisch niet compatibel zijn, kan leiden tot ernstige problemen in industriële toepassingen.

Mogelijke gevolgen

Deze problemen variëren van verminderde smeerefficiëntie en verhoogde slijtage tot het compleet falen van machines. Wanneer incompatibele vetten worden gecombineerd, kan dit resulteren in chemische reacties die de structuur van het vet veranderen, wat leidt tot een verlies van smeereigenschappen. Dit kan ook de vorming van schadelijke bijproducten veroorzaken, die corrosie kunnen versnellen en de levensduur van componenten kunnen verkorten. 

Soorten industriële smeervetten

De meest voorkomende typen zijn lithium, calcium en natrium zeepbases. Maar er bestaan nog vele andere varianten, die in specifieke situaties ingezet worden. Onderstaande tabel geeft inzicht in welke types industriële smeervetten probleemloos, of juist  risicovol, samen toegepast kunnen worden.

 

Cruciaal

Bovenstaande moge duidelijk maken dat het van cruciaal belang is dat industrieën strikte richtlijnen volgen bij het selecteren en toepassen van smeermiddelen. Hiermee wordt de veiligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van hun machines en apparatuur gewaarborgd.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.