Levensduur tandwielkast verdrievoudigd

De uitdaging

Voor iedere procesmanager blijft het een uitdaging: binnen het beschikbare budget de best mogelijke machines aanschaffen en deze dusdanig inzetten dat er niet of nauwelijks sprake van ongewenste stilstand is. Het juiste onderhoud en goed ‘housekeeping’ vormen daarbij de sleutel tot succes. Maar ondanks de goede intenties blijkt de praktijk weerbarstig. Een goede klant van KSM, een grote producent in de wereld van drainageproducten, had structureel problemen met een tandwielkast. Deze haalde maar een kwart van de beoogde levensduur en kampte bovendien met veel tussentijdse en ongewenste stilstand, met alle extra en hoge kosten van dien. 

In eerste instantie werd de machineleverancier ingeschakeld, maar zelfs meerdere analyses konden de oorzaak van de problematiek niet inzichtelijk maken. Omdat KSM, vanuit haar RCL concept, ook procesmatig advies biedt kwam de vraag of wij onze expertise konden aanwenden om de problemen op te lossen.

De oplossing

Na een zorgvuldige inventarisatie werd overeengekomen om besloten een ‘Root Cause Analysis (RCA)’ uit te voeren. RCA is, eenvoudig gesteld, bedoeld om werkmethodes te ontwikkelen waarin problemen worden voorkomen ipv achteraf op te lossen. Allereerst heeft KSM op systematische wijze het probleem beschreven om vervolgens mogelijke oorzaken, in verschillende categorieën, te identificeren. Nadat de oorzaken waren gevonden heeft KSM in overleg met de klant effectieve strategieën ontwikkeld om deze problemen toekomstig te voorkomen, waarbij er voor is gekozen om hoogwaardige Castrol producten in te zetten in combinatie met het slim managen van het onderhoud en online monitoring.

Het resultaat

Een enorme kostenbesparing en efficiencyverbetering: de oorzaken van de problemen zijn achterhaald, de prestaties van de tandwielkastmachine inzichtelijk, de ‘normale’ levensduur wordt gehaald en er is geen sprake meer van ongewenste stilstand en alle bijkomende werkzaamheden en irritaties.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.