Aluminium extrusieprofielen zagen zonder vlekvorming

De uitdaging

Een grote aluminium extruder kreeg te maken met forse kosten vanwege een recall, nadat de eindgebruiker had vastgesteld dat de geleverde aluminium profielen vlekvorming vertoonden. Omdat de bestaande olieleverancier geen oplossing kon bieden werd contact gezocht met KSM.

De oplossing

Het extruderen van aluminium houdt in dat het aluminium allereerst in een oven wordt verwarmd tot het zacht genoeg is om te vervormen. Van groot belang voor het eindresultaat is daarbij de temperatuur, die bovendien per legering kan verschillen. Het warme (‘zachte’) aluminium wordt vervolgens met behulp van een hydraulische pers door een matrijs gedrukt, waarbij het extrusieprofiel zijn definitieve vorm krijgt. Vervolgens wordt dit profiel gekoeld, gerekt, uitgehard en op maat gezegd waarna een eventuele verdere bewerking wordt uitgevoerd.

De Technisch Adviseur van KSM constateerde dat de vlekvorming wellicht tijdens het zagen ontstond. De toegepaste snijolie ging, mede door de hoge temperaturen, als het ware een ‘verbinding’ aan met het aluminium en veroorzaakte daardoor vlekvorming. Om dit probleem op te lossen stelde KSM voor om Quaker Houghton Macron SL 501 in te zetten. QH Macron 501 is gebaseerd op basis van plantaardige vetalcoholen en dé spraylube voor het zagen van hete aluminium profielen. 

Het resultaat

Het toepassen van Quaker Houghton Macron SL 501 heeft ertoe geleid dat bij het zagen van de hete aluminium profielen geen verkleuring of vlekvorming meer optreedt. Daarnaast biedt QH Macron SL 501 nog diverse andere voordelen, o.a. veilig in gebruik (puur en zuivere vloeistof, geen minerale olie), geen olienevel, uitstekende oxidatiestabiliteit en vrij van aromatische koolwaterstoffen.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.