De invloed van oxidatie op verversingsintervallen

Oxidatie is de belangrijkste oorzaak van degradatie van smeermiddelen bij normaal gebruik. Het is de reactie van de basisolie van het smeermiddel met zuurstof in schuim of lucht in het systeem. De verminderde prestaties van het smeermiddel door oxidatie kunnen ook leiden tot verhoogde slijtage van onderdelen door corrosie of verhoogde slibvorming. Het is belangrijk om de oxidatiesnelheid van uw smeermiddelen in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de olie wordt ververst voordat er problemen ontstaan.

Oxidatie

De basisoliën in synthetische smeermiddelen zijn robuuster dan hun minerale tegenhangers en veel smeermiddelen bevatten een pakket anti-oxidanten om oxidatie tegen te gaan. Alle smeermiddelen krijgen echter uiteindelijk te maken met oxidatie bij blootstelling aan lucht, water of andere katalysatoren. U moet ook bedenken dat het smeermiddel niet de enige overweging is bij het controleren van de oxidatiesnelheid. U dient ook te kijken naar uw apparatuur, de omgeving waarin deze werkt en alle factoren die van invloed kunnen zijn op de normale werking van de apparatuur.

Olieanalyses

Olieanalyse is de eenvoudigste manier om de oxidatie van uw smeermiddel te controleren en wij bevelen altijd een conditiebewakingsprogramma aan binnen uw proactieve onderhoudsplan. Door regelmatig olieanalyses uit te voeren en de resultaten in de tijd te volgen, kunt u een zeer nauwkeurig beeld opbouwen van de olieveroudering en potentiële problemen identificeren voordat ze problemen met uw apparatuur veroorzaken. Het is ook belangrijk om waar mogelijk visuele inspecties uit te voeren. Sommige oxidatie kan een verandering in de geur van het smeermiddel veroorzaken, dus als u een klein monster hebt genomen kan het nuttig zijn om te zien of de geur is veranderd. Zodra u trends hebt waargenomen in de de resultaten kunt u deze informatie gebruiken om uw olieverversingen te plannen, zodat uw smeermiddel optimaal blijft presteren.

Let op

Vergeet niet dat veranderingen in de omgeving en in de bedrijfsvoering van invloed kunnen zijn op de oxidatie, afbraak en prestaties van uw smeermiddelen. Mochten zich dus onverwachte veranderingen voordoen moet u wellicht uw onderhoudsroutine aanpassen of aanvullende olieanalyses uitvoeren.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.