Hoe smeermiddelen bijdragen aan een verbeterde OEE en lagere TCO

TCO (Total Cost of Ownership) en OEE (Overall Equipment Effectiveness): twee meer dan gekende begrippen in de (chemische) industrie. Afhankelijk van welke prioriteiten het management stelt of hoe de inrichting van de bedrijfsprocessen is georganiseerd, wordt het zwaartepunt niet zelden méér op een van beiden gelegd.

 

Industriële smeermiddelen lijken in dat grote geheel slechts van marginale betekenis, maar niets is minder waar: 70%* van alle storingen wordt namelijk veroorzaakt door ontoereikend onderhoud, waarvan 43% wordt veroorzaakt door onjuiste smering. 

Het belang van industriële smeermiddelen

Ondanks dat industriële smeermiddelen slechts een fractie van het totale onderhoudsbudget vertegenwoordigen, draagt het op de juiste wijze toepassen van de meest geschikte smeermiddelen wel degelijk bij aan het optimaliseren van bedrijfskosten en machinebeschikbaarheid. Zelfs in een productieomgeving waar op het eerste oog alles naar tevredenheid lijkt te functioneren.

Hoogwaardige smeerolie houdt immers niet alleen een machine in topconditie, maar heeft daarnaast ook een signalerende werking. Niet voor niets wordt smeerolie ook wel als het bloed van de machine betiteld. Regelmatige olieanalyses kunnen zodoende bijvoorbeeld slijtage van (interne) metaaldelen in een vroeg stadium traceren, waardoor tijdig gepaste maatregelen genomen kunnen worden ter voorkoming van ongewenste stilstand en productieverlies.

De toegevoegde waarde van een partner in smering en onderhoud?

De technische ontwikkeling van machines en smeermiddelen staat niet stil. Smeertechnisch onderhoud is en blijft dan ook specialistenwerk. Een industriële smeermiddelenpartner, gewend om in industriële- en maintenanceprocessen te denken, kan als verlengstuk en vraagbaak van grote toegevoegde waarde zijn voor de engineers op de werkvloer. Zeker bij calamiteiten waar snel, vakkundig en specialistisch handelen is gevraagd om machinestilstand, met alle (financiële) gevolgen van dien, te voorkomen. Maar uiteraard ook voor het reguliere smeertechnische onderhoud (o.a. olieanalyses, smeerprogramma’s), waarbij door middel van een afgestemd programma een zo optimaal mogelijk functionerend machinepark kan worden gerealiseerd.

 

Met als uiteindelijk resultaat: niet alleen een verbeterde OEE maar ook een lagere TCO én een duurzamere productie.

 

* Bron: : AIMAN (Italian Association of Maintenance Engineers) & IRI (International Research Institute) in samenwerking met SKF

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Volg KSM op LinkedIn

Meteen op de hoogte zijn van o.a. nieuwe producten en/of oplossingen, KSM nieuws en interessante artikelen/video’s? Volg ons dan via LinkedIn en ontvang automatisch updates.

Wilt u ook maximaal produceren tegen minimale kosten?

KSM heeft haar jarenlange ervaring en kennis, topkwaliteit producten én veelzijdige service gebundeld in de RCL (Reliability Centered Lubrication) methode. Hierdoor wordt stapsgewijs, zowel op product- als procesniveau, de klant begeleid naar het maximaal produceren tegen minimale kosten door middel van optimaal (smeertechnisch) onderhoud.
Het resultaat: productiemaximalisatie, een verlaging van risico’s en tot wel 30% kostenbesparingen.